Uitslag Technasium meesterproeffinale 2020

Jury beoordeelt online ingestuurde presentaties van technasiumleerlingen

EINDHOVEN - Welk team heeft de beste meesterproef afgelegd? En welke leerlingen hebben hun project het beste gepresenteerd? Daar draaide het donderdag 2 april om bij de online Technasium Meesterproeffinale. Vier deelnemende scholen hebben een groep havo 5 of vwo 6-leerlingen afgevaardigd om voor een digitale jury een presentatie in te leveren.

 

Meesterproef 

Binnen het Technasium volgen leerlingen het vak Onderzoek & Ontwerpen, kortweg O&O. Daarin werken ze in teamverband voor een opdrachtgever uit de praktijk. Ze doen onderzoek of lossen met hun ontwerp uitdagende vraagstukken op. In het eindexamenjaar wordt dit vak afgesloten met de meesterproef. Leerlingen werken driekwart schooljaar lang aan een  groot project, waarin ze kunnen  laten zien wat ze waard zijn en waarin de brug wordt geslagen naar het hoger onderwijs.

 

Topteams

Op de scholen zelf is de meesterproef inmiddels afgerond. De leerlingen zijn beoordeeld op de scholen zelf. Het beste team van de school werd uitgenodigd om hun school te verdedigen. Door omstandigheden kon niet elke school uit het netwerk een groepje leveren, maar vier deelnemende teams hebben een variatie van technasiumopdrachten laten zien. De deelnemende teams waren:

- Eckartcollege: Liam, Ravi, Tim, Jaap en Juno met 'De Vidazaroller' voor het Catharina Ziekenhuis
- Varendonck College: Gina en Sanne met 'Allergenenonderzoek Huijbregts' voor Huijbregts
- Jacob-Roelandslyceum: Romy, Linn en Maudy met 'Sterilisatiebakken' voor Markhorst Elektro B.V.
- Dr.-Knippenbergcollege: Lukas en Wim met 'Wasstraat voor sensoren' voor Huijbregts

 

Locatie
Dit jaar was het technasiumnetwerk van harte welkom in het nieuwe gebouw van Fontys Technology & Innovation. Helaas bracht de sluiting van onderwijsgebouwen in verband met de Coronacrisis roet in het eten en moest de organisatie iets anders verzinnen. In rap tempo is de meesterproeffinale omgebouwd tot een digitale versie. De technasiumleerlingen hebben filmpjes ingestuurd en deze zijn door de jury online bekeken en beoordeeld.

 

Jury en beoordeling
De jury bestond uit docenten en studenten van het Technasium, Fontys Hogeschool en de Technische Universiteit Eindhoven. In totaal hebben 16 juryleden 54 beoordelingen afgegeven door middel van een rubric en digitaal beoordelingsformulier. Hiermee beoogt het netwerk de samenwerking tussen het technasium aan te laten sluiten op de vervolgopleidingen in de regio.

 

Winnaars

De prijs werd in ontvangst genomen door Romy, Linn en Maudy van het Jacob-Roelandslyceum met hun Sterilisatiebakken. De tweede plaats ging naar Liam, Ravi, Tim, Jaap en Juno van het Eckartcollege met De Vidazaroller. Alle deelnemende leerlingen ontvangen een certificaat van deelname, een reep chocolade en een lazer gesneden sleutelhanger (ontworpen door het Eckart College). De eerste en tweede plaats ontvangen ook een cadeaubon. De eerste plaats ontvangt daarnaast de gloednieuwe MPF-trofee! De trofee is ontworpen en 3D geprint door de technator van het d’Oultremontcollege.

 


Netwerk Brabant-Oost

De meesterproeffinale wordt georganiseerd door de zes technasiumscholen die samenwerken in het netwerk Brabant-Oost. Het zijn het Jacob-Roelandslyceum (Boxtel), het Dr.-Knippenbergcollege (Helmond), het Jeroen Bosch College (Den Bosch), het Varendonck-college (Asten), het d’Oultremontcollege (Drunen) en het Eckartcollege (Eindhoven).