Persbericht Meesterproeffinale 2023

 

 

 

Op donderdag 30 maart vond in het Auditorium van de TU/e de jaarlijks terugkerende Meesterproeffinale van het Technasium plaats. Eindexamenleerlingen van de Technasia uit het netwerk Brabant Oost presenteerden hun opdrachten en uitwerkingen voor een jury en publiek. De jury bestond dit jaar uit medewerkers en studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, medewerkers van Fontys en de directeur van de Stichting Technasium. Aan hen de lastige taak om te bepalen welke inzending er met de expert- en publieksprijs vandoor mochten gaan.

De spits mocht worden afgebeten door het Varendonck College. Na wat technische problemen en een flexibele groepswissel was het toch het Dr. Knippenbergcollege dat als eerste presenteerde. Deze groep legde uit hoe er voor opdrachtgever ‘Houtdatwerkt’ een tiny house werd ontworpen aan de Waal. Het publiek werd meegenomen in o.a. de manier waarop ‘veel glas, geen kas’ hoeft te worden.

 

Het Varendonck nam het stokje over met het verhaal over de ontwikkelde VR-film als empathietraining voor jongeren met een sociale angststoornis. Beter gezegd, voor het netwerk van de jongere. De luisteraars werden meegenomen in de dagelijkse worstelingen van de imaginaire Bas. Opvallend bij dit project was de samenwerking met een breed netwerk van ervaringsdeskundigen, een jeugdpsycholoog en VR-specialisten. De VR-film zal door opdrachtgever Mindminister daadwerkelijk worden ingezet.

 

Het Eckartcollege vervolgde de MP-finale met een presentatie over de T-vormige, modulaire, duurzame studentenwoningen. Deze woningen, ontworpen voor opdrachtgever Anne-Marie Pors Architect, kunnen niet alleen 24 studenten onderbrengen, maar stimuleren ook dat zij studenten elkaar vaker treffen dan in de huidige studentenwoningen vaak het geval is. Aan alles was gedacht: twee studenten delen een badkamer, in de kamers zelf worden hoogslapers geplaatst zodat de ruimte goed benut wordt. De jury zag zichzelf hier wel wonen!

 

Hierna liet het D’Oultremontcollege van zich horen in een presentatie over de veiligere drone voor opdrachtgever Yuneec. Later bleek deze presentatie door het publiek het hoogst gescoord te worden, want de publieksprijs werd door deze groep in de wacht gesleept. Dit hebben zij gepresenteerd: door het bevestigen van een parachute van 7 m2 zou, indien de accu leeg raakt of er een ander mankement optreedt, de valsnelheid van 48,5 km/h verminderen naar 12 km/h. Iedereen kan zich voorstellen dat hiermee tragische ongevallen voorkomen kunnen worden en dat drones breder kunnen worden ingezet. 

 

 

Foto: Rob Fritsen/ SIRIS

 

 

Over smaak valt niet te twisten, maar volgens de jury was het beste voor het laatst bewaard en verdiende het Rodenborch College de expertprijs. Vanuit TU/e studenten team Virtue hebben deze leerlingen ook een rondleiding door het Virtue huis ontvangen!

 

De groep vertelde over hun project: een nieuwe amandelburger voor Royal Steensma. De groep benoemde een aantal belangrijke kernwoorden: CO2 emissie, minder reststromen, bewust en verantwoord consumeren. De focus lag op structuur, niet op smaak. In een filmpje zagen we hoe het eindproduct, de Almond Chef’s Burger, bereid werd en hoe knapperig deze van buiten was en toch smeuïg, met een beetje beet, van binnen. Volgens de jury ontbrak slechts de echte smaaktest, maar het liep dan ook tegen het einde van de dag.

 

Foto: Rob Fritsen/ SIRIS

 

Twee groepen hebben een prijs gewonnen, maar alle leerlingen is op het hart gedrukt dat het, na jarenlang Technasiumonderwijs, een uitzonderlijke prestatie is om deel te nemen aan de Meesterproeffinale. Jury en publiek waren onder de indruk van de processen die zijn doorlopen, de producten die zijn uitgewerkt en de manier waarop dit aan de man werd gebracht. 

Foto: Rob Fritsen/ SIRIS

Netwerk Brabant-Oost

Technasiumnetwerk Brabant-Oost bestaat uit 6 technasiumscholen die samenwerken in het netwerk Brabant-Oost. Het zijn het Jacob-Roelandslyceum (Boxtel), het Dr. Knippenbergcollege (Helmond), het Rodenborch College (Rosmalen), het Varendonck-college (Asten), het d’Oultremont College (Drunen) en het Eckartcollege (Eindhoven). Het netwerk werkt intensief samen met de Fontys en TU/e. Dit resulteert in meerdere activiteiten, waarvan de meesterproeffinale daar één van is. Voor meer informatie over Technasiumnetwerk Brabant-Oost, klik hier. Alle foto's zijn hier te bekijken.

 

 

Voor meer informatie over de meesterproeffinale en technasiumnetwerk Brabant-Oost kunt u terecht op www.technasiumbrabantoost.nl

Voor meer informatie over de samenwerking met de TU/e kunt u contact opnemen met Marjoleine van Kollenburg- Wouters via M.J.v.Kollenburg-Wouters@tue.nl.