Terugblik TNB 2014

Technasiumleerlingen in gesprek met bedrijven op de Technasium Brabant-Oost Netwerkbijeenkomst 2014.

Technasia en bedrijfsleven ontmoeten elkaar

 

De netwerkbijeenkomst van Technasia en bedrijfsleven in Brabant-Oost was een succes. In het Evoluon hing donderdagmiddag 6 februari een prima sfeer. Studenten van het Eindhovense Eckartcollege vatten het kernachtig samen: “Het is veel gezelliger dan we dachten. De standhouders zijn enthousiast en daar worden we zelf ook blij van. Deze dag is een fijne nieuwe ervaring.”

 

Maar gezelligheid was natuurlijk niet het belangrijkste doel. De vele tientallen studenten van zes Oost-Brabantse Technasia zochten opdrachtgevers voor de projectopdrachten die ze in groepjes moeten uitvoeren. Zoals een viertal van het Jeroen Bosch College (Den Bosch) dat halverwege de middag al aardig op stoom was: “We hebben leuke ideeën voor opdrachten gevonden, bijvoorbeeld het ontwikkelen van een veilige fiets voor ouderen. Verder hebben we nog wat ideeën opgedaan over veiligheid en reanimeren.” De leerlingen hadden vooraf geen idee hoe het zou zijn. “Het is in elk geval veel leuker en gezelliger dan we dachten. De sfeer is los maar wel serieus.” 

Technasium Brabant-Oost Netwerkbijeenkomst: Trots, Talent, Toekomst!

Verfrissend

Voor de aanwezige bedrijven en instellingen was de bijeenkomst een mooie manier om in contact te komen met toekomstige technische medewerkers. Iris van der Wal van vleesverwerker Vion keek haar ogen uit: “Het niveau van de leerlingen, wauw, dat verrast me echt”, vertelde ze. “Vion is voor velen onbekend, ze hebben geen idee dat we veel meer doen dan alleen varkens slachten. Als ik dat allemaal uitleg, zijn ze verbaasd en pak ik hun aandacht. Dus ja, dit is een prima middag voor ons. We ontmoeten hier een verfrissend publiek dat intelligente vragen stelt en weet wat het wil. Hopelijk zie ik deze jongelui in de toekomst terug als slimme sleutelaars die onze proceslijnen optimaliseren.”

Wim van de Leegte van VDL opende de Technasium Brabant-Oost Netwerkbijeenkomst 2014.

Hypermodern

Hoofdgast van de dag was Wim van der Leegte. De grote man van VDL benadrukte het belang van techniek, industrie en logistiek voor een exportland als Nederland. "Industrie is de motor van de Nederlandse economie. Zonder industrie is Nederland een economisch rampgebied. Er is dus volop toekomst voor mensen met een technische opleiding. Vaklui die mooie producten maken die we mondiaal kunnen verkopen." Er gaan nu meer technici met pensioen dan dat er van school komen. Volgens Van der Leegte komt dat door onwetendheid. Werk in de techniek is vies en donker, denken nog steeds veel mensen. "Integendeel!", riep de VDL-man. "Het is een hypermodern werkveld met veel automatisering en boeiende robotica. Bijeenkomsten als deze helpen mee om het imago van de techniek te verbeteren, maar het is nog niet genoeg. Met excursies en allerlei vormen van voorlichting kunnen we duidelijk maken dat techniek een boeiende en zekere toekomst biedt."

 

Deelnemende scholen

De netwerkbijeenkomst in het Evoluon werd georganiseerd door het Technasiumnetwerk Brabant-Oost in samenwerking met Brainport Industries.

 

De zes technasia uit deze regio waren present:

- Jacob-Roelandslyceum (Boxtel)

- Dr.-Knippenbergcollege (Helmond)

- Eckartcollege (Eindhoven)

- Varendonck-College (Asten)

- d'Oultremontcollege (Drunen)

- Jeroen Bosch College ('s-Hertogenbosch)

 

Iedere school heeft leerlingen met andere interesses en richtingen waarmee ze willen werken aan een opdracht.

Foto's

Video

Lokale omroep Siris (van Asten/Someren) was aanwezig bij de Netwerkbijeenkomst 2014 en maakte daar onderstaande reportage.

Bedrijven en instellingen

Op de Netwerkbijeenkomst 2014 waren onder andere de volgende bedrijven aanwezig:

Bedrijven en instellingen op de Technasium Brabant-Oost Netwerkbijeenkomst 2014.