Met een succesvolle Netwerkbijeenkomst in het Eindhovense Evoluon is vrijdagmiddag de eerste Week van het Technasium geopend.
Ongeveer 250 leerlingen van havo-4, vwo-4 en vwo-5 van de Technasiumscholen Eckartcollege Eindhoven, Varendonckcollege Asten, Dr.-Knippenbergcollege Helmond, Jacob-Roelandslyceum Boxtel,
D’Oultremontcollege Drunen en het Jeroen Bosch College Den Bosch legden contacten met het bedrijfsleven en maakten kennis met het Hoger Onderwijs uit de regio. Er werd enthousiast 'genetwerkt' en
de bedrijven hebben diverse leerlingen geïnteresseerd voor een keuzeproject.
De scholen organiseerden dit jaar voor de zesde keer deze netwerkbijeenkomst. De Havo 4-, VWO 4- en VWO 5-leerlingen konden op deze middag opdrachten binnenhalen van zo’n 30 bedrijven en instellingen voor hun halfjaar durend keuzeproject voor het technische vak Onderzoeken en Ontwerpen.
Leerlingen van het Varendonck College uit Asten waren al vroeg aanwezig om te helpen met de voorbereiding. Alle standhouders en gasten werden door hen welkom geheten en waar nodig geholpen bij het opbouwen.
De opening werd verzorgd door Marcel Kers, CSO bij PlantLab in ’s Hertogenbosch. PlantLab houdt zich voornamelijk bezig met groei van planten in afgesloten ruimten zonder daglicht. Deze technologie kan worden ingezet voor de productie van natuurlijk voedsel en bij de ontwikkeling en productie van medicijnen, cosmetica en smaak- en geurstoffen. Daarnaast zijn er mogelijkheden bij de bestrijding van hongersnood en opvang van vluchtelingen. Dit sprak zeker tot de verbeelding. Bij de vragen die de leerlingen achteraf mochten stellen was vooral ‘hoe lang duurt het voordat we de hongersnood hebben opgelost’ populair.
Daarna ging het netwerken van start. Van een opdracht om een nieuwe varkensstal te bedenken tot het maken van een prototype van een robotarm. De scholieren konden er wel iets mee. De meeste scholieren sloten te dag af met het vinden van een opdracht. Tot vlak voordat de bussen weer naar huis vertrokken waren de leerlingen nog aan het netwerken en vroegen ze de opdrachtgevers de hemd van het lijf.
Doordat de bedrijven met een vergelijkbare achtergrond bij elkaar stonden, konden de jongeren makkelijk zoeken naar een opdracht die zij interessant vonden. Een leerling van het Varendonck College verwoorde het als volgt: ik wil graag iets met landschap. Als ik hier bij de stands kijk, dan zie ik dat er nog veel meer mogelijk is dan ik in eerste instantie dacht.
Deelnemende bedrijven zien het belang van samenwerking met de scholen om de interesse voor een technische vervolgopleiding bij de leerlingen te vergroten. Gijs van Dam, manager engineering bij Neways Advanced Applications in Son was één van de opdrachtgevers op de netwerkbijeenkomst. Hij wil graag aan de jongeren te laten zien dat zij als assembleurs van eletronica veel uiteenlopende opdrachten hebben voor techneuten. Van lean manufacturing tot flexibele automatisering – dit alles speelt zich bij hen op de werkvloer af.
Frans Gevers, zijn collega van Neways Technologies onderstreepte nog eens het belang van een dergelijke ontmoeting met de leerlingen. Gevers: ‘We kunnen allemaal wel zeggen dat we straks zo’n tekort aan techneuten hebben, maar dan moeten we er ook zelf iets aan doen om ze voor ons vak te interesseren’.
Ook Kas Verhagen van Enexis stond klaar om de jongeren, die misschien wel zijn toekomstige collega worden, te laten zien hoeveel techniek komt kijken bij het vervoer van elektriciteit. Van slimme meters tot het zelf produceren van energie door particulieren, het lijkt zo eenvoudig, maar hier zijn ook technische vakmensen voor nodig.
Dat Brainport Industries directeur John Blankendaal hier hetzelfde over denkt, blijkt wel uit het feit dat Brainport Industries voor de derde keer dit evenement heeft gesteund. Ook het Evoluon, Lenze, Omron en Dosign Engineering hebben een bijdrage geleverd.
Lokale omroep Siris (van Asten/Someren) was aanwezig bij de Netwerkbijeenkomst 2015 in het Evoluon en maakte daar onderstaande reportage.
Marcel Kers, CSO van PlantLab heeft de netwerkbijeenkomst van dit jaar geopend.
Eind september 2014 heeft Koning Willem-Alexander het nieuwe R&D centrum van PlantLab in de De Gruyter Fabriek in ‘s-Hertogenbosch geopend.
PlantLab houdt zich voornamelijk bezig met groei van planten in afgesloten ruimten zonder daglicht, zogenaamde Plant Production Units (PPU). Het maakt daarbij gebruik van een gepatenteerde combinatie van licht en klimaatcontrole. Met de techniek kunnen planten overal en op elk moment van het jaar groeien, waardoor de productie kan plaatsvinden op consumptielocatie en vervoer wordt beperkt.
De PPU's bieden een waterbesparing tot 90% ten opzichte van bestaande landbouwproductie en bij de teelt worden geen pesticiden gebruikt.De PPU's kunnen gebruikt worden voor de productie van natuurlijk voedsel en bij de ontwikkeling en productie van medicijnen, cosmetica en smaak- en geurstoffen. Daarnaast zijn er mogelijkheden bij de bestrijding van hongersnood en opvang van vluchtelingen.
In het gebouw is ook de PlantLab Playground Foundation gevestigd, waar studenten worden uitgenodigd om na te denken over nieuwe toepassingsmogelijkheden. .
Met het R&D centrum levert PlantLab een bijdrage aan de ontwikkeling van Noordoost-Brabant als Agrifood Capital, waar onderwijsinstellingen, overheid en bedrijfsleven op hoogwaardig niveau samenwerken op het terrein van voeding, gezondheid en duurzaamheid.
Lees meer over PlantLab op www.plantlab.nl.